Valitse sivu

Minun äitini – Minun isäni

Tarina kuusivuotiaasta Pojusta, jonka vanhempi sairastaa masennusta. Poju on huomannut, että vanhemman käyttäytyminen on muuttunut ja hänestä on tullut aika surumielinen ja vähän äkäinen. Se ihmetyttää ja pelottaakin Pojua. Onneksi toinen vanhemmista osaa kertoa lisää tästä omituisesta Mökömöks-taudista.

Tiedon karttuessa Poju ymmärtää, etteivät lapset pysty tuota kurjaa tautia taltuttamaan… eikä lasten sitä paitsi tarvitsekaan! Pojun elämään mahtuu myös paljon muuta kuin äidin/isän sairaus: hän tykkää esimerkiksi leikkiä ja pelata kavereiden kanssa päiväkodissa ja kotona. Jalkapallo on hänen ehdoton suosikkipeli. Nappi-nalle ja naapurin Valtteri ovat hänen hyviä ystäviään, joiden kanssa voi jakaa iloja ja suruja.

Kirja ovat tehty erityisesti leikki-ja alakouluikäisille lapsille sekä heidän vanhemmilleen ja aikuisille, jotka työskentelevät lasten kanssa. Aikuisille kirjoissa on tietoa muun muassa vanhemman masennuksen vaikutuksista lapsiin ja neuvoja masennuksen puheeksi ottamiseen. Vanhemman masennus herättää lapsessa erilaisia tunteita ja kysymyksiä, ja myös lapsella voi olla riski sairastua.

Lapsen kanssa käytävän keskustelun tavoitteena on myös vastata yleisimpiin kysymyksiin, jotka lapsia vanhemman masennuksessa mietityttävät, sekä korjata lapsen mielessä mahdollisesti syntyneitä väärinkäsityksiä. Tieto vanhemman masennuksesta auttaa lasta ymmärtämään masentunutta vanhempaa ja perheen tilannetta paremmin. Kirjan päähenkilöön samaistumalla myös pieni kuulija voi huomata elämässään ja itsessään kantavia voimavaroja.

Kirjat on tuottanut Savon mielenterveysomaiset – FinFami ry 

Pin It on Pinterest