Valitse sivu

Huoli

Hyvä lukija!

Huoli, tuo ahdistusta aiheuttava tunne, joka sotkee pakkaa ja aiheuttaa pahaa mieltä. Huolesta kertova opas on suunnattu sinulle, jonka läheinen painii mielenterveyden pulmien kanssa. Oppaan tarkoituksena on jakaa tietoa siitä, kuinka huoli vaikuttaa sinuun, mutta myös siitä, mitä voit itse tehdä asialle.

1. Omaisen huoli

Onko läheiselläsi jokin psyykkinen sairaus? Olet varmasti kovin huolissasi hänen hyvinvoinnista ja pärjäämisestä. Voit olla huolissasi myös omasta jaksamisestasi. On tavallista, että sinulle tärkeän ihmisen elämäntilanne koskettaa sinua ja herättää sinussa paljon tunteita ja kysymyksiä.

Sinulla on lupa reagoida asioihin. Mielellä on tapana reagoida muuttuviin asioihin huolen heräämisellä ja murehtimisella. Huoli voi aiheuttaa sinussa turvattomuutta, rauhattomuutta ja epävarmuuden tunteita. Saatat tuntea myös, että huoli valtaa sinut.  Sinun on hyvä puhua omasta huolestasi muille. Jos huolesi on hyvin hallitsevaa, voit saada siihen apua.

On tavallista, että sinulle tärkeän ihmisen elämäntilanne koskettaa sinua ja herättää sinussa paljon tunteita ja kysymyksiä.

2. Liiallinen huoli

Tuntuuko sinusta siltä, että huoli on liian aikaa vievää ja ahdistavaa?

Hallitseeko huoli jo liikaa ajatuksiasi, tunteitasi ja jokapäiväistä elämääsi?

Koetko, että et tule sen kanssa enää toimeen?

Liiallisen huolen käsittelemiseen on paljon apukeinoja ja yksi niistä on huolipäiväkirjan kirjoittaminen. Huolipäiväkirjan avulla voit löytää hyviä tapoja ja keinoja vähentää liiallista huolehtimista ja asioista murehtimista.

Puhuminen asioista niiden oikeilla nimillä ja sanoittaminen ääneen helpottaa asioiden konkretisoitumista sekä edistää asioiden ymmärtämistä. Se edistää hyvinvointia ja arjessa selviytymistä.

Huolipäiväkirjan avulla voit löytää hyviä tapoja ja keinoja vähentää liiallista huolehtimista ja asioista murehtimista.

3. Miten huoli voi sairastuttaa?

Läheisen sairastuminen on usein kriisi koko lähipiirille tai perheelle. Omaisena tai läheisenä olet vaarassa sairastua myös itse. Masennus, uupumus ja ahdistuneisuus ovat yleisiä stressaavissa tilanteissa syntyviä sairauksia, joihin voi pitkän huolehtimisen tai murehtimisen seurauksena sairastua.

Jos tunnet itsesi väsyneeksi tai uupuneeksi ja huolehtiminen alkaa vaikuttaa omaan elämään voimakkaasti, voi olla aiheellista, että haet apua myös itsellesi. Myös vertaistuesta on apua. Pääset puhumaan mieltä askarruttavista asioista muiden saman kokeneiden kanssa.

Kun pidät itsestäsi ja omasta mielenterveydestä huolta, on sinulla suuremmat edellytykset auttaa myös läheistäsi/omaistasi

Masennus, uupumus ja ahdistuneisuus ovat yleisiä stressaavissa tilanteissa syntyviä sairauksia, joihin voi pitkän huolehtimisen tai murehtimisen seurauksena sairastua.

Opas on laadittu Laurea-ammattikorkeakoulun sairaanhoitajaopiskelijoiden yhteistyöprojekina syksyllä 2018. Opasta laatimassa ovat olleet Jenny Andersson, Anne Ikonen, Nita Parviainen, Taru Pehunen, Marika Pääkkönen ja Tanja Rinne.

Oppaan koordinoinnista vastasi FinFami Uusimaa ry:n VETO-projekti.

Opasta tullaan päivittämään täydentyvin sisällöin vuoden 2019 aikana osana oppilaitosyhteistyötä.

Arvioi opas

Pin It on Pinterest